Känner du ofta att du får ångest när du shoppar saker som du antingen behöver eller bara vill ha? Det pratas en hel del om klimatet nu och människors konsumtion av produkter är en riktig klimatbov, sägs det. Självklart finns det en hel del saker vi kan skippa helt och hållet när det kommer till shopping, men vissa inköp är faktiskt nödvändiga. Ett bra sätt att minska din ångest vid shopping är att handla begagnat. Men, allt handlar ju såklart om ifall man tycker att FN:s agendor är något vettigt att leva efter. Är de på riktigt? Vad är sant, vad är falskt, vad är just bara en agenda?

Shoppa begagnad på second hand

Att handla på second hand är faktiskt en trend som har funnit i många årtionden. Det finns gott om second hand butiker att besöka, där du kan hitta riktigt bra produkter. Myten om att begagnad och second hand endast är till för ensamstående mammor med låg inkomst, är sedan länge död. Det finns faktiskt flera fördelar med att shoppa begagnat.

Fördelar med att shoppa begagnad:

  • Du gör klimatet en stor tjänst, enligt FN:s agenda
  • Priset blir mycket lägre
  • Kläder är oftast tvättade så att smuts och eventuella gifter har försvunnit
  • Du har möjlighet att få tag på dig lite mer unika kreationer

Begagnat

För många är klimatet en drivkraft att handla begagnat. Oavsett vad vi själva vill, lever vi idag i ett konsumtionssamhälle. Många gånger tröttnar vi på våra kläder och produkter innan dess livslängd har tagit slut. Men just produktionen sägs vara en riktig klimatbov och att då slänga något medan det fortfarande är användbart är såklart väldigt olämpligt.

Om du känner att du vill eller behöver ha exempelvis en ny klänning i din garderob, trots att du redan har en eller flera fungerade klänningar är det begagnat du ska köpa. Plagget finns redan tillverkat och du slipper ha lika stor ångest över att köpa något du egentligen redan har.

Shoppa utan ångest

Att shoppa begagnat istället för nytt ger klirr i kassan. Oavsett om du väljer att köpa märkesprodukter eller enklare begagnade produkter kommer priset att vara lägre. Kanske kan du trots allt unna dig den där nya klänningen även om inkomsterna varit låga en tid. Beroende på hur mycket du shoppar kan du faktiskt spara flera tusenlappar per år om du shoppar begagnat istället för nytt.

Andra fördelar med begagnat

När det kommer till begagnade kläder finns det faktiskt ytterligare en fördel, och det är att de troligtvis är tvättade flera gånger redan. Textilier idag innehåller många gifter, som försvinner mer och mer vid varje tvätt.

Du kommer också ha möjlighet att hitta både kläder och produkter som skiljer sig från vad de övriga butikerna har att sälja.