Låt dig inte begränsas av din bostad om du är sugen på att odla. Det går superbra att odla mat i lägenhet, förutsatt att du har gröna fingrar och är motiverad. Nackdelen med att bo i lägenhet från ett odlingsperspektiv är att utrymmet för odling är begränsat. Det betyder dock inte att du inte kan odla över huvud taget! Det går bra att odla i både fönster och på balkongen. Om du införskaffar ett gäng växtlampor kan du dessutom odla året om!

Odla i fönster

Småbladiga växter så som sallad, basilika och persilja är växter som trivs bra i fönstret. De är också tämligen enkla att sköta och kan bli ett dekorativt tillskott i inredningen. Andra kryddor sådana som oregano och timjan brukar också trivas bra i fönstret. Du kan antingen köpa plantorna färdiga eller sätta dem som frön och se magin hända när de ploppar upp ur jorden. Det finns många smarta lösningar om du vill få plats med många kryddor i fönstret. Om du vill göra det enkelt kan du odla allt i en och samma balkonglåda som du ställer på fönsterbrädan. Annars finns det vissa lådor som kan sättas upp på väggen intill fönstret eller varför inte odla i amplar som enkelt hängs upp i fönstret? Om du har många eller stora fönster kan det passa bra att odla lite större växter så som chiliplantor och tomater. Tänk på att större plantor behöver planteras om ett antal gånger och tomater behöver tämligen stora krukor som fullvuxna för att trivas bra.

Odla på balkongen

Om du har balkong till din lägenhet har du många odlingsmöjligheter. Innan du sätter igång och odlar bör du kolla läget på din balkong. Notera hur soligt läget är och om det lätt blåser och regnar in. Hur väderförhållandena ser ut på din balkong kan påverka vad som är lämpligt att odla. Om din balkong är i ett halvskuggigt läge passar det bra att odla spenat, sallad, jordgubbar och smultron som inte vill ha allt för mycket sol. Om din balkong är väldigt solig har du många valmöjligheter i din odling. Notera att vissa plantor inte gillar allt för soliga lägen och för varma temperaturer. Tomater vill exempelvis inte ha det allt för varmt eller soligt, då kan bladen bli gula och plantor kräver stora mängder vatten. Tänk på att hellre plantera plantorna i större krukor än i mindre. Ett vanligt misstag är att använda för små krukor vilket begränsar utrymmet och vattnet plantan kan dra åt sig.