Att förvandla vinden i sommarstugan till ett användbart utrymme kan vara en utmaning, men med rätt planering och ett miljömedvetet tänk blir resultatet både funktionellt och vackert. Följ med på vår resa när vi tar oss an denna spännande renovering, där vi ställs inför allt från platsbesparande trappor till inredningslösningar med fokus på second hand.

Utmaningen med en trappa i ett litet utrymme

När vi började planera renoveringen av vinden i vår sommarstuga stötte vi omedelbart på en av de största utmaningarna: att välja en trappa som passar i det begränsade utrymmet. En vanlig rak trappa skulle ta för mycket plats och en spiraltrappa, även om den är kompakt, kändes inte helt rätt i stugans lantliga stil. Efter många funderingar valde vi en lösning som kombinerar funktion och estetik samtidigt som den maximerar utrymmet – en lofttrappa.

Lofttrappan kan beställas hos PStrappor som har trappor i flera alternativ för både inomhus och utomhus. Det var en utmärkt lösning för vår lilla vind. Dessutom kan den målas i samma färg som väggarna, vilket gör att den smälter in i omgivningen och inte känns som en skrymmande del av inredningen.

Inredning med fokus på second hand

När trappfrågan var löst kunde vi fokusera på inredningen av vinden. Här ville vi skapa ett mysigt och funktionellt utrymme som skulle kännas både unikt och personligt. Vi inspirerades av artiklar som Inred med second-hand och Bli proffs på second-hand. Vårt ekologiska tänk ledde oss till second hand-butiker och loppisar men också lokala köp- och säljgrupper, där vi hittade både möbler och inredningsdetaljer med historia och karaktär.

Köp gammalt och gör om till nytt med hjälp av färg.

Ett av våra största fynd var en gammal byrå som vi hittade på en loppis. Med lite kärlek och några lager färg blev den som ny och passar perfekt som förvaringsmöbel på vinden. Dessutom hittade vi en vacker gammal fåtölj, som med ny stoppning och ett fräscht tyg blev till en mysig läshörna.

För att skapa en varm och inbjudande atmosfär använde vi oss av textilier i naturliga material som linne och bomull. Genom att köpa begagnade gardiner och kuddar kunde vi både spara pengar och göra ett miljövänligt val. Ett handvävt trasmatta från en lokal hantverkare gav rummet en hemtrevlig känsla och blev pricken över i:et vår second hand-inspirerade inredning.

Små detaljer gör stor skillnad

Det är de små detaljerna som gör helheten, och vi lade mycket tid på att välja ut passande dekorationer och belysning. Små, återvunna glasflaskor blev till charmiga vaser, och gamla träkistor användes som både förvaring och bordsytor. För att belysa rummet valde vi energisnåla LED-lampor i gammaldags stil, vilket skapade en varm och behaglig belysning utan att slösa på energi.

Vi avslutade vår renovering med att sätta upp några hyllor tillverkade av spillmaterial som vi hade hemma. Dessa hyllor fyllde vi med böcker, växter och andra personliga föremål som gör rummet hemtrevligt och unikt. Genom att använda oss av återvunna och second hand-material lyckades vi inte bara skapa ett vackert rum, utan också minska vårt ekologiska fotavtryck vilket som ni vet, är en viktig faktor för mig.