Därför ska du tvätta nya plagg före användning

När man har införskaffat ett nytt klädesplagg är det många som känner sig ivriga med att börja använda plagget på en gång. Men innan du gör det är det bra om du är medveten om att det är bättre att du tvättar det nya plagget innan du använder det. I det här inlägget kommer du få veta varför.

Nya kläder innehåller kemikalier

Enligt en kartläggning utförd av kemikalieinspektionen används över 2400 kemiska ämnen i textilindustrin. Många av dessa ämnen kan vara skadliga för kroppen. Men många ämnen går att få bort om du tvättar plaggen före användning. Både kemikalieinspektionen och konsumentverket uppmanar till att tvätta nya kläder före användning för att minska risken för att din hud ska reagera på någon av de många kemikalier som finns på plagget. Många av klädesplaggen är överfärgade och det är bra att tvätta plagget för att få bort överskottet.

Något som kan vara särskilt bra att ha i åtanke är att alla klädesplagg innehåller ungefär lika mycket kemikalier. Det är alltså ingen större skillnad på ett vuxenplagg och barnplagg. Det betyder att ett barn utsätts för lika mycket kemikalier som en vuxen när den tar på sig ett plagg som inte blivit tvättat. Därför ska du alltid tvätta barnens nya kläder innan användning för att minska risken för irritation då barn är känsligare än vuxna.

Många hygieniska skäl

En annan anledning till varför du ska tvätta nya kläder innan användning är av hygieniska skäl. Chansen är stor att någon har provat plagget innan dig och kan överföra bakterier. Det finns flera skräckexempel. Om du använder nyinköpta underkläder och inte tvättar dem före användning finns risken att du får en svampinfektion i underlivet. Andra saker som kan föras över från klädesplagg till klädesplagg är löss, skabb och olika infektionssjukdomar. Därför ska du alltid tvätta dina nyinköpta klädesplagg innan du använder dem.

Kemikalier fasas ut

Eftersom att många är medvetna om att de kemikalier som används i textilindustrin är skadliga både för människor och klimatet så gör det mycket för att minska antalet kemikalier. På senare år har EU infört skärpta regler mot flera av de kemikalier som används vid tillverkningen av kläder.

Men trots att det görs mycket för att fasa ut de skadliga kemikalierna kan du själv göra medvetna val för att välja snällare klädesplagg för både dig själv och klimatet. Välj miljömärkta textilier och försök undvika textilier som är behandlade. Till exempel med impregnering, antibakteriella eller flamskyddande medel.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*