När vintern närmar sig och naturens utbud av mat minskar, blir det allt viktigare för oss att hjälpa våra bevingade vänner genom att erbjuda dem extra föda.

Att mata fåglar är inte bara en generös handling utan även ett utmärkt sätt att locka till sig en mångfald av fågelarter till din trädgård, vilket ger liv och rörelse under de kallare månaderna. Men med så många olika typer av fågelmat att välja mellan, kan det vara svårt att veta vilken som är bäst. I denna artikel tar vi en närmare titt på fyra populära alternativ: solrosfrön, jordnötter, talgbollar och frömix för vildfågel.

Solrosfrön

Solrosfrön är en favorit bland många fågelarter, inklusive talgoxar, blåmesar och grönfinkar. Dessa frön kommer i två varianter: skalade och oskalade.

Skalade solrosfrön, även kända som solroskärnor, är en utmärkt matkälla då de är lätta för fåglar att äta och innehåller mycket energi. Eftersom skalen redan är borttagna, minskar det också röran under fågelmataren. Köp en stor förpackning såsom en solrosfrö 25kg säck som räcker under en längre period. Det blir dessutom billigare om man köper en stor säck direkt.

Oskalade solrosfrön kräver å andra sidan att fåglarna lägger ner lite arbete för att komma åt kärnan, vilket kan vara både underhållande att observera och hjälpsamt för att hålla fåglarnas näbbar i gott skick. Dock kan de lämna en del röra i form av skal på marken.

Överlag rekommenderar jag färdigskalade solrosfrön men det finns inget exakt svar.

skalade eller oskalade solrosfrön

Jordnötter för fåglar

Jordnötter är en annan utmärkt matkälla för fåglar, särskilt under kalla månader då de erbjuder höga halter av fett och proteiner. Det är viktigt att erbjuda jordnötter som är osaltade och inte rostade, eftersom salt och tillsatser kan vara skadliga för fåglar. Jordnötter kan erbjudas genom speciella jordnötsfågelmatare, vilket gör det möjligt för fåglar som hackspettar, nötskrikor och mesar att njuta av dem. Det är också viktigt att se till att jordnötterna är färska och fria från mögel, då mögel kan producera toxiner som är farliga för fåglar.

Talgbollar

Talgbollar är en populär vintermat, eftersom de är rika på fett och hjälper till att hålla fåglarna varma. De består vanligtvis av talg blandat med frön, nötter och ibland torkade insekter, vilket gör dem till en näringsrik kost.

Talgbollar kan hängas upp i träd eller placeras i speciella talgbollshållare för att undvika att fågeln äter plasten som talgbollarna sitter i. Denna typ av mat är särskilt attraktiv för större fåglar som skator, men även mindre arter som mesar dras till dem.

talgbollar

Frömix för vildfågel

Frömixar för vildfågel är utformade för att locka till sig en bred variation av fågelarter och kan inkludera en blandning av solrosfrön, hirs, havre och andra frön. Dessa mixar är utmärkta för att tillfredsställa behoven hos olika fåglar i trädgården. Att välja en högkvalitativ frömix är viktigt, eftersom vissa billigare blandningar kan innehålla fyllmedel som fåglarna inte äter. Genom att erbjuda en diversifierad frömix kan du locka till dig allt från finnar till sparvar och gråsiskor.

Tack för att du matar vildfåglar

Att mata fåglar kan vara en givande upplevelse som inte bara hjälper fåglarna genom svåra tider utan också ger glädje och färg till din trädgård. Genom att välja rätt typ av fågelmat, som solrosfrön, jordnötter, talgbollar och frömixar kommer du hjälpa småfåglar att få i sig mat när det råder brist i naturen.

Eftersom många arter gillar olika typer av fågelmat kommer ditt val av fågelfrön eller fågelmat locka till sig olika typer av vildfåglar.