Det är allt fler som äter nyttig mat och börjar tänka på var maten egentligen kommer från. Många väljer idag att äta ekologisk mat för att vara säker på att maten inte innehåller några metaller eller miljögifter. Ekologisk mat är mat som har odlats utan att använda konstgödsel, växtgifter eller kemiska bekämpningsmedel.

Man kan även säga att det är giftfri mat då ekologisk mat innehåller mindre gifter. Till exempel så får man inte använda konstgödsel eller andra bekämpningsmedel. Har man djurhållning så är det ett krav att djuren ska leva så fritt som möjligt. Det menas att de ska få gå ute och har man höns ska de vara frigående höns. Anledningen till att många väljer bort ekologiskt är att det oftast kostar några kronor mer. Det finns dock lite knep man kan ta till för att hålla nere kostnaden.

Fördelar med ekologisk mat

När man äter ekologiskt så tillkommer en del fördelar. Dels så är maten “friskare” med mindre kemikalier och gifter. Samt så kan man äta med gott samvete då man vet att djuren har levt ett bra liv med stora utrymmen att röra sig på både inomhus och utomhus. Ekologiska gårdar brukar även satsa mer på att ta tillvara på växter vilket i sin tur bidrar till mer bin och humlor. För att äta mer giftfri mat så kan man börja lite smått och det behöver inte kosta skjortan. Det är även ett utmärkt sätt att testa på lite nya maträtter. Idag finns det en hel del goda recept med böner och linser.

Tips för att komma igång

Ett bra tips är att välja grönsaker och frukt efter säsong. Det finns olika årstidsguider som man kan hitta på internet för att se vilka som är i säsong. Man kan även frysa in grönsaker och frukt ifall man vill att det ska hålla längre. Många av mataffärerna har även sina egna ekologiska märken som i sin tur också brukar vara billigare än de välkända märkena. När det kommer till kött så kostar det en slant men då kan man istället se sig om efter vegetariska alternativ. Röda linser är till exempel ett bra alternativ till kött. Känner man sig väldigt begränsad i sin ekonomi så är ett bra tips att endast köpa några ekologiska produkter. Till exempel så är kaffe, bananer, vindruvor, potatis, kött och mejeriprodukter några av de produkter som rekommenderas att man byter ut till ekologiska.