I takt med att temperaturerna stiger och sommaren närmar sig, börjar vi alla fundera på att uppdatera vår sommargarderob. Men hur kan vi vara säkra på att våra inköp inte belastar planeten onödigt mycket? Här är din guide till hållbara sommarinköp – så att du kan njuta av solen och samtidigt göra rätt för miljön.

Fokusera på kvalitet istället för kvantitet

Att uppdatera din sommargarderob behöver inte betyda att du ska köpa en mängd nya kläder och accessoarer. I stället kan du fokusera på att köpa färre, men mer hållbara och högkvalitativa varor. Tänk på material och varumärken som erbjuder hållbara produkter. T.ex. badkläder tillverkade av återvunna material är ett utmärkt val för sommaren.

Stöd hållbara och etiska varumärken

Det finns idag ett flertal varumärken som är engagerade i hållbara och etiska tillverkningsmetoder. Dessa företag använder återvunna material, fokuserar på rättvisa arbetsförhållanden och minimerar sin miljöpåverkan. Letar du efter nya badkläder till exempel hittar du hållbara sådana hos https://www.dedicatedbrand.com/sv/dam/badklader. DEDICATED arbetar aktivt med GOTS (Global Organic Textile Standard) och Fairtrade-certifierad bomull, vilket säkerställer att bomullsodlingen sker under rättvisa och miljövänliga förhållanden.

Utöver det använder DEDICATED även GRS (Global Recycled Standard) återvunnen polyester, vilket minskar behovet av att producera ny plast och minskar därmed miljöpåverkan. De inkluderar också naturfibrer som TENCEL™ Lyocell, som är tillverkad av trämassa från hållbart skogsbruk och har låg vatten- och energiförbrukning. Genom att stödja företag med hållbarhetspolicys som dessa bidrar du till en mer hållbar industri.

Satsa på andrahandsmarknaden

Att köpa begagnat är en av de mest hållbara shoppingstrategierna. Istället för att bidra till efterfrågan på nya produkter, kan du ge gamla produkter nytt liv. Dessutom kan du ofta hitta unika och vintage-fynd på andrahandmarknaden.

Hyr istället för att köpa

Om du behöver något för ett speciellt tillfälle, överväg att hyra istället för att köpa. Läs mer om hur och var du kan hyra kläder här. Detta minskar produktionen av nya varor och är ett utmärkt sätt att minska ditt ekologiska fotavtryck.

Inköp inför sommaren kan vara en utmaning när man försöker vara medveten om sin miljöpåverkan. Men genom att göra medvetna val, stödja hållbara varumärken och tänka kreativt kan vi alla njuta av en stilfull och hållbar sommar. Så, när du planerar dina sommarinköp, tänk på kvalitet, hållbarhet och lång livslängd – för att njuta av sommaren med gott samvete.