Ingen gillar att åka hem från mataffären med ett långt kvitto och svidande plånbok bara för att man varit snäll mot sig själv och valt ekologiska varor. Tyvärr tenderar ekologiska varor att vara dyrare än icke-ekologiska varor, men det finns dock vissa smarta knep du kan använda dig av för att äta mer ekologiskt utan att det kostar skjortan.

1. Välj grönt efter säsong

Frukt och grönt är ofta betydligt mycket dyrare om du väljer ekologiskt. Ett sätt du kan komma undan lite billigare är att välja frukt och grönsaker som är i säsong. Passa på att köpa frukt och grönt efter säsong i större mängder och frys in så har du till sen när de gått ur säsong.

2. Fryst istället för färskt

Fryst är inte alltid det roligaste men det är ofta billigare än färskt, inte minst när man kolla på de ekologiska varorna.

3. Välj butikernas egna produkter

Många butiker har sina egna märken som ofta är billigare. Genom att välja butikens egna ekologiska varor kan du komma undan lite billigare.

4. Ät mindre kött

Om du är köttätare kan du äta billigare om du minskar på din köttkonsumtion. Ekologiskt kött är dyrt och kött överlag i stora mängder är varken bra för kropp eller miljö. Att äta mer vegetariskt är bra från många olika perspektiv, inte bara plånboken.

5. Köp de viktigaste ekologiskt

Alla har olika ekonomi och prioriterar sina pengar olika. Om du inte har råd eller vill köpa alla dina varor ekologiskt kan du välja de viktigaste sakerna från eko-hyllan. Naturskyddsföreningen har en lista på de produkter som är viktigast att köpa ekologiskt.

6. Förvara maten smart

Genom att förvara maten på rätt sätt håller de längre och du hinner äta upp allt innan det blir dåligt. Genom att minska ner på svinnet och äta upp alla ekologiska varor du köper kan du spara mycket pengar.

7. Baka och laga själv

Det är mycket du kan göra själv och på så sätt spara en hel del pengar. Köp torkade bönor och koka de själv istället för att köpa färdigkokta. Baka eget ekologiskt bröd istället för att köpa det färdigt!

8. Handla torrvaror i storpack

Köp torrvaror i storpack, kilopriset är oftast billigare i storpack. Även om kostnaden är dyrare i stunden kommer produkterna räcka längre.

9. Handla lokalt

Kolla upp vilka gårdar som finns i närheten av där du bor och kolla upp om de säljer varor du kan köpa lokalt. De blir ofta billigare under sommarsäsongen.

10. Odla mat

Oavsett om du bor i lägenhet eller hus kan du spara pengar på att odla mat själv! Köp ekologiska fröer och odla!