I takt med att vår planet mår allt sämre försöker många att leva ett mer hållbart liv. Man äter mindre kött, åker mindre bil och försöker kanske spara på elen. Det som många däremot tycker är svårt att göra hållbart är semestern. Man vill gärna flyga bort till ett varmt land och njuta i solen. Går det inte att göra det hållbart i ställt? Självklart går det!

Köpa ett fritidshus

För i tiden var det ovanligt att man åkte utomlands på semestern. Istället hade många en liten stuga eller ett hus på landet som man åkte till. Här kunde man sen njuta av både sol och värme, helt utan att lämna Sverige. Om vi vill leva hållbart behöver vi gå tillbaka till den tiden och fortsätta med trenden som växte fram under pandemin – Hemester.

Hur gör man då om man inte har råd med ett fritidshus? Först och främst ska vi vara tydliga med att ett fritidshus inte behöver kosta flera miljoner. Du kan hitta många fina stugor för under miljonen som passar perfekt som ett fritidsboende. Dessutom går det ju alltid bra att hyra en stuga under semestern.

Försäkring för fritidshus

Om du bestämmer dig för att köpa ett fritidshus eller en sommarstuga är det en bra idé att försäkra den. Då slipper du oroa dig för att råka ut för en plötslig utgift som du kanske inte har råd med. Det finns många bra försäkringar och vi rekommenderar alltid att du jämför innan du tecknar en. Alla försäkringar har för- och nackdelar och det gäller att hitta den som passar bäst för just dig och ditt fritidshus. Läs mer om olika försäkringar här.

Hållbart och billigt fritidshus

Hur ska man då göra för att få sitt fritidshus extra hållbart? Ett bra sätt är genom att installera solpaneler. Eftersom stugan för det mesta främst används på sommaren fungerar det perfekt eftersom det är då solpanelerna ger bäst effekt. När du inte är i stugan och använder elen kan du också sälja den tillbaka till nätet.

Ett annat bra sätt att leva hållbart i ett fritidshus är genom att odla sin egen mat. Varför inte anlägga ett litet trädgårdsland och odla både tomat, gurka och potatis? Dessutom kan det vara ett jättebra sätt att lära dina barn hur maten faktiskt framställs.

För varje år som går mår jorden allt sämre och det är upp till oss att stoppa det. Annars finns snart kanske ingen jord kvar för våra barn att ärva.