När vintern närmar sig och trädgården sakta går i vila, är det dags att tänka på hur vi bäst förvarar våra trädgårdsredskap. Med rätt skötsel och förvaring kan du förlänga livslängden på dina verktyg och se till att de är i bästa skick när våren återvänder. Här är några tips för att förvara dina trädgårdsredskap på ett säkert och hållbart sätt under vintermånaderna.

Förvara i förråd

Det bästa sättet att skydda dina trädgårdsredskap från vintervädret är att förvara dem inomhus. Ett förråd, garage eller annan torr och skyddad plats är idealisk.

Det finns flera hemsidor där man kan hyra ett förråd. Exempelvis kan du hyra förråd i lund enkelt via länken eller söka på google efter förråd i din stad.

Genom att hålla verktygen borta från fukt, snö och kyla minskar du risken för rost och andra skador. Om du inte har tillgång till ett förråd kan en plastlåda med lock fungera som ett tillfälligt skydd, men se till att den är väl försluten och placeras på en skyddad plats.

Rengör verktygen innan

Innan du ställer undan dina trädgårdsredskap för vintern, är det viktigt att rengöra dem noggrant. Smuts och växtrester kan innehålla fukt som kan leda till rost och mögel. Använd en borste för att ta bort jord och annat skräp från verktygen. För att säkerställa att all smuts är borta, kan du även använda en trasa med lite olja eller desinfektionsmedel. Detta hjälper till att skydda metallytorna från korrosion och håller verktygen i gott skick.

Se till att verktygen är torra

Fukt är en av de största fienderna för trädgårdsredskap under vintern. Se därför till att alla verktyg är helt torra innan du förvarar dem. Låt dem lufttorka efter rengöring, eller använd en trasa för att torka av eventuella fuktfläckar. För att ytterligare skydda metalldelar kan du applicera ett tunt lager av rostskyddande olja. Detta hjälper till att hålla fukt borta och förlänger verktygens livslängd.

Saker du kan lämna ute under vintern

Även om de flesta trädgårdsredskap bör förvaras inomhus, finns det vissa föremål som klarar sig bra utomhus även under vintern. Exempelvis kan du lämna trädgårdsmöbler i plast, keramikkrukor och vissa typer av bevattningssystem ute, så länge de är tomma på vatten och skyddas från direkt snö och is. För att minska risken för skador kan du täcka dem med presenningar eller speciella skydd. Tänk dock på att alltid läsa tillverkarens rekommendationer för vinterförvaring, då vissa material kan bli spröda eller skadas av kyla.

Att ta hand om redskapen på hösten sparar pengar

Att förbereda trädgårdsredskapen för vintern är en viktig del av trädgårdsskötseln. Genom att följa dessa enkla steg kan du säkerställa att dina verktyg är redo för nästa säsong och att de håller längre. En liten insats på hösten kan spara dig både tid och pengar i längden.